hétfő, február 19, 2007

Sirali megin'

Először látom hasznát, hogy rajta vagyok egy levlistán.


Kedves Sorstársaink, Jóismerőseink, Barátaink !


A XXI. század elején, 2006. szeptemberében, szédítően vakmerő döntésre szántuk el magunkat.

Elhatároztuk, hogy Budapest belvárosában, a Király utca 50-ben, egy per miatt kilenc éve üresen álló, s ez alatt elhanyagolt és ezért tönkrement köztulajdonú épületegyüttest, civil erőből rendbehozunk és benne „non-profit” kulturális helyet alakítunk ki.

Minden lehetséges döntési fórumra részletes, programmal, költségvetéssel ellátott tervet adtunk be.

Amikor megkaptuk az első, az 1980-as évekből jól ismert tartalmú, de 2006-ra áthangszerelt finomságú bürokrata választ, hogy miért nem lehet az ép ész szabályai ellenére, már megint semmit tenni, úgy döntöttünk próbára tesszük elszántságunkat, demokráciába vetett hitünket, munkabírásunkat, egy élhető város létrehozását célul kitűző felelős döntéshozóinkat.

Több millió forintos beruházással és felbecsülhetetlen értékű civil munkával rendbehoztuk az épületetrészt és 2006. október 5-én megnyitottuk a Sirályt !

A nyitás óta eltelt négy hónapban, több ezer látogatónk, civil szervezetek programjai, képzőművészeti, filmes, zenei, színházi rendezvényeink, hónapokra előre meglévő programtervünk bizonyítják, hogy szükség van ilyen kisközösségi „non-profit” kulturális helyekre.

Most mégis a nyilvánossághoz vagyunk kénytelenek fordulni, mert úgy tűnik máshogy nem tudunk az érdemi döntéshozatalhoz kellő figyelmet magunkra vonni.

Mára az lett a kérdés, hogy a civil és az állami, önkormányzati szervezetek feladatmegosztó, európai mintákat követő együttműködésének virágzó, nemzetközi hírű helyévé növi e ki magát a Sirály!, vagy évekre újra bezár, újra tönkremegy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő épületegyüttes.

A fennmaradáshoz első lépéseként, a jogi helyzet végleges megoldásáig egy mindkét peres fél által elfogadott ideiglenes hasznosítási szerződést kívánunk kötni a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal, amelyben vállaljuk az épület állagmegóvását, karbantartását, közüzemi számláinak rendezését, egy önfenntartó kulturális tér működtetését.

Ennek jogi akadálya nincs, hiszen a peres felek kölcsönösen állapodnak meg.

Szeretnénk mindent, legjobb tudásunk szerint megtenni, hogy évek múlva, városunkat magukénak érző, azért felelőséget vállaló, s ezért tenni is kész szervezetek, emberek összefogásának mintájaként lehessen a Sirály !-ra hivatkozni.

Ehhez várjuk támogató figyelmedet, aláírásodat, ötleteidet, részvételedet !

Az egész ügymenetJ a www.siraly.co.hu -n olvasható.

Üdv:

Szalai-Szabó István

Íme a tények röviden:

Előzmények

  • Budapest, Főváros Önkormányzata 1993. január 5-én Együttműködési Megállapodást kötött a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvánnyal a Budapest, VI., Király utca 50. szám alatti helyiségcsoport , ingyenes, határozatlan idejű kulturális használatára.
  • A helyiségcsoportot 1993-94 folyamán az Alapítány felújította és 1994-től 1996 végéig működtette.
  • 1997. szeptember 30-ával a Fővárosi Önkormányzat az együttműködést felmondta.
  • Az Alapítvány a felmondást nem fogadta el, kártalanítást kért.
  • Ekkor indult a mai napig tartó per, amely mindkét fél számára elfogadhatatlan helyzetet teremtett, mégsem sikerült rá megoldást találni.
  • Az elmúlt 10 év alatt az épületegyüttes állaga erősen leromlott, a pincerész szellőzés, fűtés nélkül tönkrement. Penészes, gombás, sittel teli használhatatlan állapotba jutott.
  • A Városi Színház Kht. civil szakmai szervezetként „Sirály” művészeti programjával kívánja e helyzetet a holtpontról elmozdítani.

    Az épület állagmegóvásán túl, a vendégfogadásra és kulturális programunk lebonyolítására is használhatóvá kívánjuk tenni.

    A per megoldásáig a peres felektől megszerzett ideiglenes engedélyekkel 2006. szeptember 1-től 2007. május 31-ig megvalósuló programunk példája lehet egy civil szakmai szervezet és a Fővárosi Önkormányzat, mint tulajdonos konstruktív, felelős együttműködésének.

    Reményeink szerint ez a kilenc hónap közreműködésünkkel (konkrét megoldási javaslatunkkal) elegendő lesz a peres helyzet megoldására is.

    Ehhez kérjük a Fővárosi Önkormányzat támogatását, a mellékelt haszonkölcsön szerződés elfogadását.

  • Ez az ideiglenes évad lehetőséget teremt a „Sirály” program életképességének bizonyítására, illetve az épület állagromlásának, értékvesztésének megállítására is.

Programunk nem valósítható meg az Ön és a Fővárosi Önkormányzat

együttműködése nélkül, ezért kérjük támogatását.

Részletes művészeti, gazdasági, jogi terveinket mellékeljük.

Mára

  • Birtokvédelmi határozat született, hogy adjuk át a pinceszintet, mert azt kiutalták a Budapesti Városvédő Egyesület -nek, amely azt áram és fűtés nélkül, ezek kizárólag a jogi vita alatt álló földszinti részről kapcsolhatók, semmire sem tudja használni és így nem is akarja.
  • Határozat született, hogy azonnali hatállyal zárjunk be a Kávézót, mert nincs Működési Engedélyünk, amelyet hiába alakítottunk ki minden szabályt figyelembe véve, csak a tulajdonos hozzájárulásával adhatunk be.
  • Nap mint nap több száz látogatót fogadunk, programjaink teltházzal mennek.

Nincsenek megjegyzések: