vasárnap, február 18, 2007

A futballvilág


együtt zokogott Jose Mourinhóval, aki a januári átigazolási időszak alatt le volt tiltva izlése szerinti játékosok kóstolgatásától. O tempora, o mores! Mourinho a nyáron 50 millió font fölött költhetett, ez alighanem meghaladta a a brit szigetek összes többi csapata által elköltött summát. Jose nyilván azt hitte, akkor költ és úgy költ ahogy megálmodja. Ha úgy akarja, rábeszéli a főnököt, vegyenek egy csapatot, akik csak Abramovichnak játszanak, meg egy másikat, akik csak Abramovichnak játszanak, amikor Abramovich alsógatyában van.


Nem kérdés, Abramovichnak vannak ilyen dédelgetett tervei, ám úgy fest, nem Joséval álmodik. Így Jose nem igazolhatott, így Jose panaszkodott, s mind többször vette fel azt az episztemologikus pozíciót (legutóbb tegnap, Boulkharouz sérülése kapcsán), amikor szemmel láthatóan az anyatermészettel, az elemekkel, a térdben, izomban és szalagokban megmutatkozó merő biológiával szemben moralizál. Meg van sértődve, magyarán.


Ebben nincs semmi meglepő, tekintve, hogy Jose egy nagyranőtt, jóltáplált és -öltözött ovodás. A meglepő az, hogy miközben José végignyávogja a január-februárt, úton-útfélen panaszolja, hogy nem igazolhat és hogy sérülnek a játékosai, semelyik riporter nem mondja azt neki, a prónép egyszerűségével: "Bazmeg Jose". Utalván arra, hogy aki százmillió fölött költhetett az évek alatt, az ne azt gondolja, hogy bármikor elkölthet még néhány millát, hanem hogy miért nem költötte el úgy a pénzt, hogy most ne kelljen panaszolkodnia.


Ám ez tabu. A pénz. Ha újságokban imitt-amott meg is jelennek a témában publicisztikák, a Skysport riporterei rendre mélyen hallgatnak. További megnyilvánulása ennek, midőn Wenger vagy Benitez veti fel egy 0-0 után, hogy mindez csak azért, mert az ellenfél nem akart futballozni. Csalták, ölték a játékot. Betonfutball, pfujj!

Itt, hasonlóképp, nem láttam még riportert aki kifejezte volna a józan ész első szökellését, a pórnép megfelelően találó reakcióját: "Bazmeg Arsene/Rafa!" Tudniillik költségvetésetek egy részét, vagy épp néhány játékosotokat, utaljátok át más klubok számára és akkor majd jó lesz, akkor majd nem betonfoci lesz, akkor majd nem állnak bele sündisznóba.

Elfeledtem, természetesen a decemberi találkán Jose is megvádolta az Arsenalt a sündisznóval. Így meg a világ dicsősége múlik el.


Nincsenek megjegyzések: