vasárnap, február 18, 2007

Könnyek és árkok


Könnyek csorognak, folyik az árokásás. Állítólag, ilyen a magyar.

És akkor az iWiw üzenőfalán olvasom egy ismerősöm tollából:

Megható volt a mai békés, tízezres kórházvédő tüntetés a vásárhelyi Szt. István téren. A kilométerekre elnyúló tömeg az Andrássy úton az Erzsébet-kórházhoz vonult, s egymás kezét megfogva, élő kordonnal vette körül - mintegy méltó választ adva mindarra, ami ma ebben az országban folyik. De ez most nem a politikáról, "csak" az életről szólt. Gyermekes családok, kipirult arcok és csillogó szemek, felelősség és összefogás - így is lehet. Köszönet érte!

Bouba Diop mindent elhisz. El van híve, hogy békés volt a tüntetés, el van híve, hogy kell a kórház, kéz kezet talál, együtt danolgatunk, felelősen össze vagyunk fogva, egy bogárszemű kiskutya szomorúan néz, szívek közösen dobbannak. Én bármit elhiszek, csak árok ne legyen köztünk, akár még meg is hatódok. Az persze más kérdés, hogy több évet öregedtem ettől a dumától.

S ha ez így van, lehet, hogy mégis árok lesz, hogy mégsem könnyek lesznek? Hallgassák csak Pilinszkyt:

És könny helyett az arcokon a ráncok,
csorog alá, csorog az üres árok.

(a kép: Magyar Nemzet)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Épp az ilyen ironikus indexstílus, mint a tiéd, miatt nem lehet értelmes dolgokról beszélni ebben az országban.

pb írta...

Kedves Bouba! Indexstilusod van. Gratulalok.
egyebkent meg tegnap kurva nagyot rugtal Aaron Lennonba, nem volt szep, de nagyon lehuztatok legalabb.

Bouba Diop írta...

Kedves Anonymus,

az észrevétellel messzemenően egyetértek. Én is stiláris problémaként fogom fel a dolgot, te is. Hogy stílusom indexes-e, nem tudom, azt sem, hogy bókolsz-e vagy szivatsz, az viszont biztos, hogy inkább maradok ironikus, mint hogy elhiggyem bárkinek is, hogy egy tüntetés nem politikai tett, hogy az életről szólt, s még a szemük is csillogott. Nem hiszem el, mert egyrészt nem igaz, lásd képünket, másrészt ez a csöpögős szentimentáldzsuva úgy ráfolyik az agyamra, hogy már tök mindegy, hogy kell-e a kórház vagy sem. Lennon pedig megérdemelte, amit kapott. Felelősség és összefogás. Így is lehet. Köszönet érte!

Üdv,

Bubi