péntek, február 09, 2007

Kapitány! Kapitány!


Álljon fel egy asztal tetejére és kiabálja, hogy "Kapitány! Kapitány!"

Vagy nem is, hanem énekelje Koós Jánossal: "Kapitány, Kapitány, ahány dokk annyi lány? Kár a szó, értem én, mit kíván! Kapitány, Kapitány, van ilyen csacsi lány."

Vagy legyen Ön a Kapitány! Kapitány!

A minapában Bouba Diop megnézte a magyar labdarúgó válogatott Ciprus elleni meccsét. A meccs után bólintott, látott ő már magyar válogatottat, nincs ezen mit csodálkozni, így jártunk, szánalmas játékkal szánalmas ellenfél ellen.

És ami még ennél is szánandóbb, hogy van olyan ember még e lángoktól ölelt kis országban, aki bízik a magyar fociban. Például a foci24.com oldalon nincs fent hír a Ciprus elleni meccsről. Csak annyit kap a tisztelt olvasó, hogy Sándor György kezdő lesz Ciprus ellen, majd azt, hogy Várhidi Péter szövetségi kapitány kijelölte keretét a lettek ellen, majd azt, hogy Priskin góljaival a letteket legyaktuk. (Hiszem, ha látom, közvetítés nyema - bár ez érthető, hisz az első meccs után nem sokan nézték volna végig.)

A Nemzeti Sport még aranyosabb, ottan megmondatik, hogy mi volt a baj. Nem fogják kitalálni: a Gerának nincsen helye. A fenti ábra, melyet onnan csentem, igazi szakértői bravúr. A bal oldali képen uyebár a béna Várhidi, a jobb oldalin pediglen a világ rendje.

Persze a buktának a kapitány az oka, s ahogy az már lenni szokott elő is jönnek az önjelölt szakemberek, hogy megszakértsék a komoly szakmai hibákat. Na persze az még senkinek nem jutott eszébe, hogy a probléma nem ott van, hogy Gera a jobbszélen szaladgál-e vagy pedig középen trükközik, hanem ott, hogy egy ciprusi csatár három védő között úgy vitte át a labdát, hogy még ma is pislog, hogy vajon azt miért hagyták nála, hogy vajon miért is nem futott senki, hogy vajon miért nem lehet két passzt egymás után végrehajtani, hogy vajon a végrehajtott passz után miért nem sikerül magunkhoz venni a bogyót.

Hát én erre azt mondom, hogy nem és nem és nem. Nálunk a kapitány már nem tehet semmiről, még akkor sem, ha komoly önjelölt szakértői múlttal rendelkezik. (Sosem feledhetem, amikor komoly szakmai hiányosságokra mutatott rá Lippi edző munkájában...) Aki hozott anyagból dolgozik, hiába próbál kerozint önteni a Trabantba. Nem megy.

De most álljunk meg egy percre, nagy levegő, demagógia kikapcs, ugyanis a legszomorúbb most jön: Várhidi kapitány valóban elmebeteg.

Ma reggel Gyárfás Tamással csevegett a válogatottról, mundér, szakmai kérdések (kell az agresszív foci, sok mozgás, modern felfogás), nem a Gera a csapat, volt szósz rajta bőven. Egy Mateusz utáni korban ez már tökre mindegy, bár Mateusz Ciprustól nem kapott volna ki. De azt is mondja nekünk a kapitány, a mostani, hogy ő a jövőben bízik. Ezért tudniillik a tinicsapat, hogy négy év múlva, túl harminc-negyven válogatott meccsen, együtt van a kovász, és megyünk vébézni, ebézni, minden. Ez vagy ordítóan hülye, vagy nem követte a magyar labdarúgást az elmúlt egynehány évben. Emlékeznek például az olimpiai válogatottra? Csupa ifjú titán, négy-öt év és lesz egy erős válogatott. Nem lett és most sem lesz, ez nem jóslat, ez ígéret.

Kapitány, Kapitány, éjbe zárt tulipán vágyhat így éltető nap után. Kapitány, Kapitány van ilyen csacsi lány!

Nincsenek megjegyzések: