szombat, január 06, 2007

W

Egy csak egy legény van a gáton hírportálügyileg Magyarhonban, azt is illik lassacskán fikázni miszerint bulvár lett (mi más?). Persze az indexen kívül vannak más híroldalak is, de azok közül nem nehéz kitűnni: legtöbbjük kevés értelmes információval szolgál (itt persze az indexnek is volna mit javulnia), bénán elővezetve, ráadásul nem nagyon tudják, hogy mivel többek egy napilapnál (azt leszámítva, hogy napközben is lehet frissülni, meg lehet csinálni fórumot, meg blogot az olvasóknak).

Ezzel szemben az indexnek van jól felismerhető stílusa (amit persze lehet utálni, és teszik is sokan), de ami a legfontosabb: pontos képük van arról, hogy mit kezdjenek magukkal. Ez leginkább "blogosodásukon" látszik, amit ők csinálnak gyakorlatilag egyedül (a HVG média- illetve szerkesztőségi blogját vagy a nol és a hírszerző egynémely szerkesztőjének naplóját inkább meg se említsük). A vicc az egészben az, hogy a blog szó 2004-ben a lett az év szava (még egyszer az m1-en volt is róla egy médiamix-műsor), szóval az index se siette el a dolgot, de simán rávert mindenkire, akik egyelőre be se neveztek a versenybe.

Egy profi közösségi és/vagy tematikus blogban az tud jó lenni, ami egy médiában jártas ismerősöm szerint a Heti Hetes titka volt. Ez így első hallásra - a HH mostani és már jó ideje tartó mélyrepülése miatt - elég erős, de eleinte azért nagy volt a siker, és renben is volt a dolog, csak az emberkéket cserélni kellett volna (legkésőbb a kormányváltáskor), esetleg az egészet a lejtmenet elején megszűntetni. Szóval a hiteles vélemény szerint az attól működött, hogy az ember úgy érezhette, hogy egy jó társaságban ül, és a jófejek pont azt mondják, amit ő gondol, és még olyan viccesen is bírják megfogalmazni. Persze ehhez az kell, hogy a szereplők profik legyenek és tényleg érdekesen adják elő magukat. Na egy blog pont ezt tud(hat)ja azzal a plusszal, hogy itt még a kommentek révén bele is szólhat a k. olvasó, sőt, lelkismeretes blogger válaszol is.

És az index kerített is több témában érdekesen író hozzáértőket. A Homárnál teljesen, a Comment.comnál pedig részben házon belül megoldották a szerzőkérdést, a Művelt Alkeszhez meg improtáltak embereket.

Az egyszemélyes blogokkal nekem az a bajom (elvileg itten lesznek mások is, csak még győzködik magukat vagy éppen rugaszkodnak neki), hogy ahhoz nagyon jól kéne tudni írni, hogy ne legyen a dolog unalmas, kiszámítható. Az indexnek két (viszonylag friss) ilyenje van: a Subba (ami azért a könnyebb eset, mert a bulváron kérődzve bulvárt létrehozni -mégha szerintem viccesen is- nem olyan nagy nehézség), meg a címben is jelzett (bár nekem a W azért egy ideig még inkább Woland mestert jelenti) Tóta W-blog.

Na ez utóbbi nagyobb gáz (persze nyilván olvassák sokan, szóval pénzügyileg biztos oké, már reklámok is vannak). Tótának tényleg van stílusa (utáják is érte sokan), de tényleg uncsi és kiszámítható máris(!). Ezen felül a felszinesség mintapéldája (mondjuk napi egy a kiszabott penzum, szóval sok lehetősége nincs), ami nem lenne akkora tragédia, csak látványosan mást gondol magáról (meg a fanok is az írásairól). Az egészben az az igazán rossz, hogy így a "rendes" indexes írásai is ilyenek lesznek (mondjuk sose volt egy mélyelemző), nem véletlenül posztolja azokat is - nem lógnak ki a sorból. Ez amúgy azért idegesítő, mert pl. a Subbát felbüfiző Bedének sikerül érdemlegeset alkotnia, amikor olyat akar lásd pl. az oldalt is megtalálható karácsonyi cuccot vagy ezt a nyárvégit a matulán (a tartalmukkal lehet nem egyet érteni, de azt nehéz volna vitatni, hogy jól átgondolt és végigvitt írások), Szily pedig (aki a Homár atyja) a legviccesebbet írta a politikáról(?).

Nincsenek megjegyzések: