hétfő, január 29, 2007

Mérlegen a valóság


Az ember nem tehet róla, néha hűvös és sötét téli estéken odakapcsol a TV2 Napló című hírmagazinjára, akarom mondani bulvármagazinjára.

Merthogy kezdünk egy klafa riporttal a képviselői juttatásokról. Azurák Csabi már a felvezetőben érzékelteti mélységes felháborodását, s közli, hogy a képviselői juttatások rendszere azért felháborító, mert azok fogadták el, akik maguk is élvezik. No persze - teszem én hozzá - az már apróság, hogy mindez 1990-ben történt, s mai formájára az előző parlament módosította, tehát nem az az országgyűlés fogadta el, ami éppen van, de ez nem lényeg. A bombasztikus kérdésük e szép szombati estén az, hogy a nép szerint adják-e vissza gaz képviselőink a zsét. No persze - teszem én hozzá - csakis annak a műsornak lehet az a szlogenje, hogy "mérlegen a valóság", amelyik rendszeresen tesz fel olyan kérdéseket, ami jogi nonszensz, magyarán ezek a kérdések nem éppen a magyar demokrácia intézményeinek stabilitását szolgálják, de szombat este nem ez a lényeg. A nép persze visszakéri, ami az övé, adják csak vissza, panem et circenses. Aztán megtudjuk, hogy - most lássanak csodát - egy képviselő bruttó fizuja háromszázvalahány dugó. No persze - teszem én hozzá - ehhez már hozzászámolták a bizottsági tagsági fizetést, ami ugye nem minden képviselőnek adatott meg, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a háromszázvalahány dugó ugyebár éppen elég, ha nem sok is. No persze - és ezt is én teszem hozzá - egy ismerősöm ismerőse dolgozott a TV2-nek, heti öt órát szánt a munkára, ebből egy volt, amíg megcsinálta, egy, amíg odautazott a mítingre, egy, amíg megkávéztak, egy, amíg mítingeltek, s még egy, amíg hazaért, ismerősöm ismerőse szerint ott őnála már csak a takarítónők kerestek kevesebbet, s - most kapaszkodjanak meg - jobban keresett, mint egy országgyűlési képviselő. No persze - és én még ezt is jól tudom - övön aluli lenne, ha kiteregetnénk, hogy Azurák Csabi valszeg a tegnap esti moderálásáért többet keresett, mint a felháborítóan sokat kereső országgyűlési képviselők egy hónapban. No persze - s ez csak az én véleményem - magyar országgyűlési képviselők felháborítóan keveset keresnek, de annyira töketlenek, hogy nem mernek maguknak rendes fizut megszavazni (mit fog szólni az Azurák?), s ezért kerülőutakon kapják meg a zsét.

De a Napló közben dübörög tovább, s újabb tanulságos történeteket ismerhetünk meg. Vujity Trutykó egykor nagyon jó oknyomozó újságíró volt, de tegnap este beleszaladt a késbe. Szegény Farkas Bercit kellett megvédeni a média (értsd: Blikk, Színes Mai Lap és co.) aljas támadásaitól. Nos, a következő dolgok derültek ki: 1. Bercit azért kell szeretni, mert ő a Berci, a mi Bercink, hej, ha Lajka kutya élne. 2. Berci néha (például fogadásokon) megiszik egy-két pohár bort, de ettől még nem alkesz, az Államokban is pechje volt, amikor ittasvezetésen kapták. 3. nem az a lényeg, hogy a luxusvillája kalapács alatt van, ugyan mi ebben a pikáns, kérem szépen, hanem az, hogy az adósság ki lesz fizetve. 4. Berci kilép Hegyeshalomnál, és mindenki haptákban áll, idehaza meg Czinege elvtárs forog a sírjában, hogy kedvenc űrhajósával, hogy bánik a nép. 5. Berci Trutykónak réges-régi cimbije.

Persze lövésem nincs, hogy a népnek mit is kellene csinálnia, hogy Berci jól érezze magát, talán dobjunk össze egy villát Visegrádon, én csak azt látom, hogy a média (értsd: Blikk, Színes Mai Lap, a Napló és co.) hogyan bánik el egyes emberekkel. Mert miután hősiesen megvédték a magyar űrkutatást, elmennek egy kicsit sajnálni BB Évit. Bemutatják, hogy mindenkinek milyen jó dolga lett a régiek közül, élnek, mint Marci hevesen, BB Évi pedig egy szánalmas fürdőköpenyben egy fogatlan idősebb úr oldalán már beszélni is elfelejtett. A kamera pásztázza a kertet, hogy vajon melyik fára köti fel magát, reggel vagy este fog-e jobban mutatni ott. Himbi-limbi.

Közben Angliában is véget ért a BB, valószínűleg az utolsó utáni széria. A megalázott, megkínzott Shilpa fölényesen verte Michael Jackson bátyját, s valószínűleg ő lesz az új Bond-lány. Jade, ezt jól kivakartad neki. No de a valóság egy mérleg, s vajon akkor is érdekes tudsz-e a lenni, drága Shilpám, ha Jade leesett a másik oldalról.

Nincsenek megjegyzések: