szerda, január 17, 2007

Az erkölcs banalitása

,mert bár az eset Olaszliszkához is könnyen köthető, mégis az egykor sikeres Obersturmbannführer, Adolf Eichmann jut eszünkbe, amint pl. azt elemzi, hogy őt kizárólag a Harmadik Birodalomnak tett esküje sodorta bajba, amiután mit volt mit tenni, az eskü az eskü (volt mit tenni, akarom mondani) stb., vagyishogy ő többé soha, soha, never ever, niemals (nem) fog esküt tenni, őt nem lehet erre kényszeríteni, mert ha valaki hát akkor ő az aki tudja... ja, persze, vallomása előtt esküt fog tenni ha ebből neki előnye származik. nanáhogy.
És akkor még nem említettük, hogy Adolf azonképpen búcsúzott el akasztása előtt a körötte lévőktől - "Éljen Németország, éljen Argentina, éljen Ausztria! ... Sosem fogom elfelejteni őket! - amiképpen élők szoknak a halottól, s nem pedig fordítva. Rövodre fogva, egy szép gondolat jutott eszébe, egy felemelő gondolat, s ha ezt történetesen neki hallgatnia sem pedig mondania kellett volna a józan ész szerint, no... sag schon.
Szóval Angolországban Celebrity Big brother van, ez hoz minket lázba. A CBB-ben pedig egy indiai színésznő, Bollywood sztárja, Shilpa Shetty szerepel, meg még mások, meg még három, elnézést, hölgy. Most mit lehet csinálni egy házban, hetekig, a 3 hölgy nyilván belekötött Shilpába, akinek hülye akcentusa van, furán főz és az orrát is borotválja. Ez, gondolom, rendben is volna, de aztán kiderült - úgy derült ki, hogy 10 ezer levelet kapott a Channel 4, hogy a főszponzor távozással fenyegetőzött, s hogy minden újság címoldalán ez az ügy volt -, hogy ez bizony rasszizmus. Egyébként nem az, de nem ez a lényeg, hanem hogy ha rasszizmus, akkor már esemény. (Közeledünk a témámhoz.)
Úgyhogy a SkyNews-ban körül is kérdeztek. És itt egy indiai fiatalember jön a képbe, aki kijelentette a Sky News-ban, hogy ő ezt mélyen elítéli, hogy ez rasszizmus és hogy ő elvi (on principle) alapon tiltakozik ez ellen; és hogy következésképp ő (elvi alapon, tiltakozva) ex demonstratio nem is nézi többet a műsort.
- Completely?, így a riporter
- Not, not really.
- So you do watch it then, don't you?
- Oh, just to no what happens.
Hát nem is másért.

Nincsenek megjegyzések: