hétfő, január 29, 2007

A születés jogán

Van ez a dolog, tök egyszerű és észszerű, hogy ha lányok sülve-főve együtt (közös lakásbérlés, nyári tábor, etc.), akkor előbb-utóbb egymáshoz igazodik a ciklusuk. Na most itten -az álnevek mögött- be kell valljuk, hímek irogatnak (jutka fedőnevű időmilliomos egyelőre talonban), viszont írhatnékunk már elégge összerendeződött: kétnaponta esedékes a grafománia kiélése. Viszont sikeresen mindenki páros napos (vagy páratlan -tetszés szerint), ami azt jelenti, hogy egy nap nincs post, aztán meg csőstül. Most is: gondoltam írok egy valamiről (mindjárt), aztán látom ám, hogy a barátok is, úgyhogy akkor most én is beteszem a Libresse-t.

Tehát az én mai valamim Izrael állama, egész pontosan a Birthright (börszrájt az érthetőség kedvéért). Ez azt jelenti, hogy ha nem múltál még 26, és nem voltál még Izraelben (vagy el bírod titkolni), akkor mehetsz Erec pénzén, csak a programokat is ők mondják. És hát igen: k-európ szemmel ez nem feltétlen bíztató. Unokatesó karácsonyi indulással próbálkozott (csekinnél a csapat fele a szentestés Szódás partit ecsetelgette), és meglehetősen soknak találta az ideológiai előadások számát, viszont hosszas balhézás árán sikerült elérnie hogy a többnapos jeruzsálemi tartozkodásba férjen bele az Izraeli Múzeum (kumráni tekercsek, stb.). Egy egész órát kaptak.

Részletes kálváriabeszámoló helyett (apropó kálvária: Szent Sír-templom, Getsemáné-kert nyilván nem jött szóba) a konklúziót mondanám: az utolsó esti nagy nemzetközi banzáj alapján nyilvánvaló, hogy amerikás (és esetleg ny-europáer) zs-palántáknak készül a program (ami azért élvezhető innen is).

De nem addig a! A Jewliciousra írta phoebe (az infó persze a judapesten keresztül), hogy ő a maga részéről viszont úgy érezte, fedeztetésre váró kancaként kezelik picinyt. Főszervező Momo Lifschitz minduntalan a fijú-lyány kapcsolatokra terelte a szót, akár az ülésrendről volt szó, akár arról, hogy az itten összejövő és össze is házasodó párok ingyenes izraeli nászutat kapnak, akár bármi másról.

Szóval valami mindenkinek csípi a szemit, de a dolog mégis működik. Csomóan alijáznak a börszrájtosok közül (no nem a magyarok), sőt, az izraeli katonák is identitásformálódnak. Azért én boldog vagyok, hogy nekem ez kimaradt.

(Ja, és tegnap az Arsenal-Bolton meccsen a thinkisrael.com reklámjai is kinn voltak. Hajrá...)

2 megjegyzés:

frédi flintoff írta...

mert a onkatesód nem kérdezte az időmilliomos jutkát, h mijen volt. pedig neki még ariel sharon is megjelent.
egyébként viszont, amikor énk voltam izraelben, akkor, csak mondom, hanukát jáccottunk (február volt) egy kibucban, érthető mód szekularizálódott hanukát, amin minden lángnak volt szép neve, szimbolikusképp, na annyi a lényeg, h a cionizmus lángját viszont én gyújtottam a lángot.

Névtelen írta...

jól mondod pb, de a mókát csak kisebb részben finanszírozza izrael állam, a nagy lóvét észak-amerikai zsidó magánalapítványok adják (bronfman, schusterman).

nem akarod ezt cross-posztolni a jp-re is?