hétfő, január 22, 2007

BB Évi és BB Jade



Frédi Flintoff barátunk naprakészen tudósít BB Jade angliai kalandjairól, a magyarhonban rekedtek pedig nem értik, minek ekkora felhajtás holmiféle rasszizmus miatt. Hogy a reality show sztárja csakis görény lehet mifelénk nem hipotézis (azaz bizonytásra váró feltevés), hanem réges-régóta közekeletű tény, afféle axióma (bizonyítás nélkül is érvényes sarkigazság). Ennek megfelelően Magyarországon már az első valóságshow-sorozatok megbuktak, kapcsoltunk át a kék fényre meg a Derrickre, ha már valóság kellett. Inkább néztük és még mindig nézzük Vágó úr kéremnek lassan hömpölygő dögunalmát, mint a bőrszerkóba öltözött Máté Krisztával dúsított Weakest linket, amiért pedig a hírek szerint a britek bomoltak (legalábbis a szőke amazon náluk úgy odanőtt a képernyőre, mint mifelénk a Vágó mester).

Hogy mégis akad hasonlóság a két ország médiavalóságában, inkább szomorú, mint vidám tapasztalat. Mert az még ugye kevés volna, hogy mindkét valóságversenyt ronda, nagyképű és tehetségtelen nők nyertek meg, akik az ízléstelenségből csináltak erényt. Erre még lehetett azt mondani, hogy végre nem a virtuális, mesterségesen megszebbített hölgyek-uraké a terep, itt vannak ők, akik mink vagyunk, csak mi éppenséggel nem kaptunk érte egy csomó pénzt. BB Jade is, és BB Évi is egyszerű lelkek, mindketten láthatóak pucéron a neten, BB Évi - éppen a konkurens valóságshow indulásának napján - élő egyenesben kamatyolt, BB Jade pedig rasszista. Na bumm.

De hol van itt a valóság?

A valóság a valóságshow után jön. Amikor BB Évi pillanatok alatt elveri a nyereményt, amikor teherbe esik a mit-tudjuk-mi-kitől, amikor már pornószínésznek sem kell (miért is kéne?), s amikor BB Jade visszamehet oda, ahonnan a lóvét szerezte, hogy újból kijöjjön, s egyből vissza is adja az újabb pénzt, hogy mentegetőzzön, hogy még az indiai külügyminiszter is szájára vegye a nevét, hogy még a vele interjút készítő riporter is inkább jótékonységi célokra ajánlja fel a munka utáni honort. Ahová belépnek, ott fű nem terem.

A nép, az istenadta nép felismerte bennük saját vágyait, nyomta az sms-t, hogy aztán az első adandó alkalommal visszakozzon. Ezek mi vagyunk, de mégsem, ezek mi vagyunk, és mi inkább nem kérünk saját magunkból... Potyoghatnak a krokodilkönnyek, a nép nem bocsájt meg...

2 megjegyzés:

frédi flintoff írta...

Ámazonban: BB Évit ey népszabis arc elneveszte "paraszt madonnának", jade viszont vmi "pig of the nation" jelzővel indult, kiszavazásnál anno is felszólítottak tabloidjaink: kill the pig!

+ BB évi azóta csóró és szuicíd, jade viszont 8 millát keresett, bár, ceterum censeo, reméljük most elveszti.

Bouba Diop írta...

Hát éppen ez fogott meg, hogy ti. a végeredmény végül is ugyanaz. Megvetett csóró öngyila.

Örülni ennek persze nem kell, de a világ rendje mégiscsak helyreáll.

Anettka pl. soha nem fog idejutni, mert őt sohasem kezelték valóságként, ő mindig is a médiatér része volt. Ezek a szegény lányok viszont úgy voltak jelen a médiában, hogy az volt róluk állítva, hogy valóságosak, ezért a nézők, akit én fentebb népnek becéztem, secperc alatt kicsinálják őket, amint valóságosként viselkednek. Pl. egy Mel Gibzon lehet rasszista, nem gond, ő egy mozihős, de egy Jade, aki olyan, mint mi, az már nem...