szerda, március 28, 2007

Brémai muzsikusok


Tegnap itt jártak a brémai muzsikusok. A Deutsche Kammerphilharmonie egy kedves kis zenekarnak tűnik messziről, jó messze ültünk tőlük, zenéjük fülbemászó, kedves és mértéktartó. Bouba Diop és kedves neje csendesen húzza a lóbőrt. Nem segített ezen az sem, hogy egy egészen kiváló zongoristával dúsították magukat, Maria Joao Pires érkezett hozzánk Portugáliából.

Sokat gondolkoztam, hogy mi kellett volna ahhoz, hogy ébrenmaradjak.

Először is talán nem ártott volna, ha nem ingyen jutok a jegyhez. A kifizetett sokezer pénz elhitette volna velem, hogy itt valami nagyon jó dolog történik körülöttem.

Aztán nem ártott volna, ha kapásból Lisztet játsszák magát, s nem John Adams átiratát (The Black Gondola, 1989). Ha választani lehet egy Aerosmith- és egy Metallica-koncert között, én az utóbbit választanám.

S végül közismert, hogy a futballistáknak igen rossz a hallásuk, s az is közismert, hogy Bouba Diop futballista, így egy koncert nem engedheti meg magának, hogy rossz legyen, mert Bouba hallásához csak a tökéletes összhang képes elhatolni. A második darab, immár Pires kisasszonnyal egy zongoraverseny (Mozart: B-dúr zongoraverseny, K. 595) lett volna, ha és amennyiben a zenekar versenyrekelhetett volna Pires kisasszonnyal. A zongora ugyanis itt egyedül játszott, s néha mögötte szólt valami zenekar is, de az a csodálatos összhang, ami Mozartot naggyá tette, tegnap este nem jutott el a messze ülő Bouba Diop füléig.

Már előre borsódzott a hátam, hogy mi lesz itt, ha netalán megérem a szünet utáni részt, s a még unalmasabb Haydn után meg kell szenvednem Kodály Galántai táncait. Szerencsére a showelemek ezúttal sem maradtak el, s ez mindent eldöntött. Trevor Pinnock, a karmester előbb udvarolni kezdett Marinak, majd zongorához ültek, hogy egy vicces kis négykezest pöttyintsenek. Udvarlás, helycsere, csendes kacaj a nézőtérről, Bouba feje lehanyatlik. Mert négy kéz játszik, kettő zongorázik, kettő klampírozik.

Bár Maria mintha egy Almodovar-filmből lépett volna ki, egyszerre volt bűbájos és esetlen, Bouba Diop és neje arra az elhatározásra jutottak a szünetben, hogy inkább hazamennek és megnéznek egy DVD-t.

Nincsenek megjegyzések: