vasárnap, szeptember 30, 2007

Berlin és a medvék 1.


Berlinbe tegnap beszöktek a medvék. Az Unter den Lindenen suhantak nesztelen, kánikulában, halk lombok alatt s találkoztak velem. Ballagtam éppen az Alexanderplatz felé s égtek lelkemben kis rőzse-dalok: füstösek, furcsák, búsak, bíborak, arról, hogy meghalok. Elért az ősz és súgott valamit, az egész Mitte beleremegett, züm, züm: röpködtek végig az úton tréfás falevelek. Egy perc: az Alexanderplatz meg sem hőkölt belé s Berlinből a medvék kacagva szaladtak. Itt jártak, s hogy itt jártak, én tudom csupán nyögő lombok alatt.

Esett itt már szó nem egyszer, nem kétszer, nem háromszor, nem négyszer, nem ötször, nem hatszor, nem hétszer, hanem biza nyolcszor az Alexanderplatzon nyílt új bevásárlóközpontról, az Alexáról, aminek a honlapja még mindig nem működik. De eddig szót sem ejtettünk a berlini medvékről. Merthogy Berlin a medvék fővárosa, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az Alexában nyitott medveépítő műhely.

Itt mindenki testreszabhatja a maga mackóját, csinálhat fiúmackót s lánymackót, tömhet bele kevesebb vagy több anyagot, tehet bele belső részeket az esetleges későbbi boncolások élvezeti fokának növelésére, felöltöztetheti elegánsan és punknak, és anyu meg apu mindezt kifizetheti.

Megnyílt végre Németország első Teddybär Fabrikja.

Nincsenek megjegyzések: