vasárnap, szeptember 02, 2007

Közönség 1-től 5-ig

A Moziünnep második félidejének értékelését a szokásostól kicsit eltérőn, de a címből már sejhetően végezzük, úgyhogy hogy semmi se maradjon ki, visszapörgetjük a dolgokat a legelejére.

Tehát, ahogy azt írtam kezdetben vala:

Melquiades Estrada három temetése:
időpont: csütörtök, délután 5 óra
mozi: Toldi, nagyterem
jegyár: 360
közönség: kb 25 fő, szóval nagyon kevesen, amit többen nem is akartunk elhinni. Egész pontosan ketten, akik elsőnek mentünk be, és a jegyre írt helyünkre ültünk, egymás mellé, és a csávó csak két székkel ment arrébb, amikor kiderült, hogy alig vagyunk. Na most ő nagyon tudhatott valamit, mert bármekkora lehet egy chips-es zacsi, de majdnem végigenni (megállás nélkül!) egy nem túl rövid filmet... És amikor elfogyott, akkor persze jött a kóla, az már kitartott végig.
Érdemjegy a közönségnek: 3,5

Huncut felhőcske:
időpont: péntek, este negyed 12
mozi: Művész, Huszárik terem
jegyár: 360
közönség: A Művészben hatig jó a félárú diákbérlet, szóval normális esetben azután nyilván sose, így nem tudom, hogy ez mindig így van-e, mindenesetre az általam megszokotthoz képest iszonyú mennyiségű gimnazista (vagy max 20 éves, ebben a félévben úgy néz ki, megint megtanulom őket megkülönböztetni). Teltház. Elég jól bírta magát mindenki, az viszont rejtély, hogy mi a faszt gondolt az a három gyerek, akik somlói galuskával érkeztek, emit kedélyesn körbeadogattak. Szó szerint, ugyanis ketten pótszéken ültek egymás mögött, a harmadik meg az egyik sor szélén.
Érdemjegy a közönségnek: 4,5

Short Bus:
időpont: szombat, este negyed 11
mozi: Művész, Bunuel terem
jegyár: 360
közönség: Teltház, az összetétel mint fent, de ezúttal nagyon gáz: a leendő álértelmiség kuncog a férfi nemi szervek és egyéb bármelyik háromsoros beharangozó alapján megjósolható jelenetek láttán (pedig ezért jöttek, vagy mi?). És bár klaszikus, meg az előbb is lehetett volna, de azért linkeljük ezt.
érdemjegy a közönségnek: 2 alá
film: A legbénább a felhozatalból, a viasat-on nyilván így reklámoznák: Carrie Bradshow tudja, milyen a jó szex. Vagy nem fél megkérdezni. A Short Bus meg be is mutatja. Meg a rosszat is. De mindenki jobban járna vele, ha ezt max. 25 percben tennék. Egy igen béna keretanimáció, történet és érdekes emberek nélkül, borzasztóan klisés utolsó félórával.
érdemjegy a filmnek: 1,5

The Simpsons:
időpont: vasárnap, délelőtt 10
mozi: Westend, 3-as terem
jegyár: 350
közönség: Gondolom, a korai kezdés és a nem teljesen gyerekfilm jelleg miatt félház. Kezdéskor erősen zizeg a mozi, de szerencsére inkább kicsit távolabb. A mögöttem ülő nyolcadikosok (kábé) csacsognak a film előtt, de közben nem, kivéve az egyiket, aki a legjobb jeleneteknél páhuzamosan mondja a szöveget (köszönet érte, hogy nem előre!), majd mindig megjegyzi, bocsi, de kívülről tudom.
érdemjegy a közönségnek: 4
film: Messze a legjobb a héten. Itt van Szily kritikája.
érdemjegy a filmnek: 4,5

Utál a csaj:
időpont: vasárnap, este 7 óra
mozi: Kossuth, 4-es terem
jegyár: 350
közönség: Az akkor már nem is annyira frissen felújított Kossuthban az Anyegint láttam először úgy 7-8 éve (Liv Tyler és a megszámlálhatatlan sok Fiennes, hmm) és annyira felkészületlen voltam, hogy a közönség majdnem akkora kultúrsokkot okozott, mint a sályi cigánytelep. Azóta viszont kis szivembe zártam ezt a mozit, és a Palace név amúgy is felkészít mindenre. Érteni nem fogom a közönséget, de jól szórakozom rajtuk és velük (utóbbit csak ha jó a film). Nem értem pl., hogy min nevettek az első 20-30 percben. Azt leszámítva, amikor egy hobókinézetű fiatal bejött negyed óra késéssel, előre ment az első sorhoz, aztán visszamászott három széken, mindezt egyensúlyozva a pattkukival. Nem volt vices, de tudtam, hogy mi van. Az első fél órában zizeg az egész mozi, de mivel iszonyú hosszú a film, a cucc 80%-a csendes (minusz nevetés, vagy plusz?). Hány percig eszik egy átlagnéző 2,5 liter pattkukit, ha a Spike Lee-film 80%-a csendes? Mindegy. A mellettem ülő kislány (15-16?) nem érti mi történik, ha visszaemlékezést vagy álmot mutatnak. Meg kicsit sms-ezik. Meg a végén már nagyon unja magát.
érdemjegy a közönségnek: 4,5
film: Érdekes, érdekes. Spike Lee persze egy feka szabadságharcos, de ez csak az elején zavaró. Van benne mindenféle dolog meg szál, jó hosszú is (lásd fent), de kifejezetten nézhető. De mindenképpen teltházas Kossuth-vetítéssel ajánljuk.
Azt viszont nem értem, hogy miért vígjátékként hirdetik.

Nincsenek megjegyzések: