szombat, szeptember 15, 2007

Magyarok Berlinben 3.


Az ötlet csodálatos volt, a felkért művészek profik, az este érdekes.

A Projekt Bipolar magyar és német írókat és fényképészeket kért fel, hogy dolgozzanak együtt (KLIKK). De ne csak úgy, hogy egy kávéházban összefutnak, és egy jó erős fekete mellett, mint értelmiségi az értelmiségivel jól elbeszélgessenek, hanem menjenek el együtt azokra a helyekre, amelyek számukra fontosak voltak, s itt nem az Eckermann Kávézó teraszáról van szó, hanem mondjuk szülőfaluról, tengerpartról stb. Hogy töltsenek el együtt nem-kevés időt, lássanak egymásba, és a különböző művészeti médiában próbálják meg a másik tapasztalatát megfogalmazni. Más nyelv, más kultúra, más médium.

Tegnap a Haus der Berliner Festspielében Csoszó Gabriella magyar fotóművész és Christiane Neudecker német Schriftstellerin, illetve Julia Baier német Fotografin és Bartis Attila magyar író léptek fel. A képek a falon, a szövegek a fülben, a beszélgetés meg egyszerűen izgalmas volt, körülöttünk Nyugat-Berlin.

Ma újabb két páros szerepel (André Lützen és Grecsó Krisztián, Khóor Lilla és Arno Geiger). Sajnos nem mehetek, német és magyar művészek, de német belépti díjjal.

(A fotó Julia Baier munkája. Forrás: www.juliabaier.de)

2 megjegyzés:

Unknown írta...

ez fasza!
De nem csak németül szól ám a magyar irodalom.
Magyarul a Lettre folyóiratban is olvashatók a szövegek, nézhetők a fényképek...

Unknown írta...

Revisitin Memory - 3 Drei Raben - egy német folyóirat a magyar irodalomról, Budapesten kapható, Berlinben nem...