péntek, június 01, 2007

Könyvhét 1. - a kínálat


Bouba Diop fogta magát és kiment a könyvhétre. Bouba Diop a következő hírességeket látta a téren (találati sorrendben): Demszky Gábor, Semjén Zsolt, Nagy Bandó András, György Péter, Márton László, Kukorelly Endre, Marczinka Csaba.

A színvonal ingadozik, miképpen a kedélyem. Nemigen jelent meg semmi érdekes, a tavalyi prózadömping után idén alig valami. No azért van Oravecz Imre meg egy Németh Gábor, de a sztárok idén hallgatnak. Persze rohadt sok könyv van, s biztos akad köztük jó is, de vagy én öregszem (nem, soha nem gyűjtöttem Tandori műveit), vagy az idén gyengült a felhozatal (nem, nem akarok Tandorit venni továbbra sem).

És sajnos a líra tovább haldoklik. Rengeteg költő és kaptafa. A líra jelenleg nem esemény, sajnos. Pedig volt, mikor még az volt. Nádasdy biztosan jó (kérem, ne tolja a képembe a Tandorit), máskor is jó volt, de vajon a legutóbbihoz képest van 2000 Ft-nyi elmozdulás? Eddig mindig volt valami nagy dobás. Emlékezem, hogy vártam Varró Dániel és Karafiáth Orsolya debütköteteit, hogy mint lepődtem meg későbben Borbély Szilárd Halotti pompáján, hogy Parti Nagy Lajos Grafitnesze nemcsak vaskos volt, de fel is ajzott, mint szittya a nyilat.

Az idei könyvhét egyetlen eseménye az, hogy KAF-nak (ejtsd: Kovács András Ferencnek) nincs új kötete. Mikor volt ilyen legutóbb? Csak a szittyák nagyszámú jelenléte volna állandó? Már csak Tandoriban bízhatunk?

Nem, köszönöm, nem kérek.

Nincsenek megjegyzések: