csütörtök, június 07, 2007

Clintonos repperek...


...nyugaton a helyetek. Kunbélás repperek keletre menjetek.

Valahogy így dalolta a Belgabanda. Az a kérdés, hogy ilyen egyszerű-e a kérdés.

Merthogy állítólag nem dübörög a gazdaság úgy, ahogyan annak kéne, morális válságban a haza, lejáratódott a politikai elit, a pannon puma végképp lecsúszott, a nép nem akar négyesmetrót. Ha tényleg így áll a dolog, vajon tényleg le lehet e egyszerűsíteni a kérdést?

Juteszembe persze mindez nem véletlenül, hanem azért, mert felebarátaim unszolására megnéztem Frei Tamás a múltkorában naggyon, de naggyon viccesre sikeredett műsorát. Csak három dolgot emelnék ki:

1. Hankiss Elemér szerint meg kell hívni Magyarországra Clintont miniszterelnöknek, Soros Györgyöt pedig pénzügyminiszternek.

2. Frei szerint nem dübörög a gazdaság úgy, ahogyan annak kéne, morális válságban a haza, lejáratódott a politikai elit, a pannon puma végképp lecsúszott, a nép nem akar négyesmetrót, bezzeg Észtországban béke és csend honol, dübörög a gazdaság, zseniális és mindenki által becsült a politikai elit, közös célok és tolerancia uralkodnak, ezek még a négyes metrónak is örülnének (sőtmitöbb: finn vendégmunkások s nem holmiféle fúrópajzsok fúrnák ki azt).

3. Bozsik Yvett Bukarestben szeret fellépni. Ide jutottunk. Frei mindezek után azt mondja, hogy most már tényleg meg kéne kongatni a vészharangot, ez most már mindannyiunk felelőssége, mert ez így nem mehet tovább. Értitek... Romániába... Egy magyar... Brrr...




Nos, valójában én nem hinném, hogy itt minden csodás és álleszinordnung, nem hinném, hogy nincsenek problémák, sőtmitöbb. De:

1. Frei ismét nagyon melléfogott, hiszen riportját nyilván az észtországi balhék előtt készítette, s biza naggyon sok pénzbe került. Amikor előadja, hogy hétmillió lett, litván és észt hogyan fogta meg egymás kezét, s kéz a kézben hogyan építik a hidat, hát biza mink akkor kacagva sírunk. Tamás, ezt elk*rtad. A szlogen: Frei dosszié - a széles látókör mindenkinek jár. Az persze elég széles, hogy milyen rossz nekünk, s annál szélesebb, nekik minél jobb. Nálunk ugyebár nincsenek nemzetiségi problémák, az hogy ott (nota bene Lettországban is, s még Litvániában is) vannak ugyebár, az látószögünkbe nem eshetik bele.

2. Bukarest kulturális élete több évtizede jobban pörög, mint Budapestté. Ennek örülni ugyan nem kell, de meglepődni sem érdemes.

3. Hankiss Elemér megőrült. Bár ha Mrs. Clinton lesz a US President, Mr. Clinton lesz hungarian prime minister, akkor akár még Monica Lewinskyből is lehet balett-táncos Bukarestben.

Nincsenek megjegyzések: