szerda, április 18, 2007

A Nagy Választási Hét I.

A feltámadásos Nagyhét már megvolt, most itt a következő, a választásos. A 2012-es foci EB megrendezését épp az imént sikerült elbukni, két élection még azért maradt a hétre. Maradjunk még egy picit a focinál. Az utolsó pillanatban az M1 is rákapcsolt és közvetített valamit (eddig csak a Sport1-ről volt szó). Sikerült minimálisra csökkenteni a műsorból látott percek számát, de ez is minden várakozást felül- és alulmúlt. Ott kapcsolódtam be, hogy a helyszíni riporter Kisteleki MLSZ-elnökkel épp befejez egy két mondat alapján is semmitmondónak minősíthető interjút. Ez oké, mit mondjunk eredményhirdetés előtt 10 perccel? Aztán még egy kicsit összefoglalt (a tudósító), amiben kifogásolta, hogy a horvát újságírók nem bíznak eléggé a sikerben. Na, ez problémás, mert ebből nemcsak az derült ki, hogy Feri (a tudósító, így szólították a stúdióból, és az M1 riportereit tekintve egy ideje már annyira nem vagyok képben) nem olvassa pl. a zindexet, vagy a hirszerzot, de ami még rosszabb, minket sem.

Mindzek után persze kaján vigyorral fogadtam, hogy Michel Platini UEFA-elnök franciául kezdett mondókájába, az M1 pedig angol szinkrontolmáccsal készült, aki aztán kis noszogatásra megpróbálkozott a fordítással, de hát khm, izé. Viszont, amikor kihirdették a győztes ukrán-lengyel pályázatot, és a lengyel szervbiz. elnök oroszul kezdte köszönőbeszédét, akkor simán ment minden. A vicc persze az volt, hogy nem engedték neki, hogy csak úgy elmondja, muszáj volt felmennie egy tolmácsnak, hogy angolra fordítson. Nehéz ezt kimagyarázni, francúzul oké, oroszul nem. Mellesleg nem világos, hogy mennyire baráti dolog a lengyel főembertől oroszul beszélni az ukrán közös pályázó előtt, persze lehet, hogy csak jól informált, és tudja, hogy az ukrán szervbiz. Janukovics-párti. És tőlem az is lehetne, hogy rossz volt a kiírás és igaziból az ukrán főember beszélt, aki úgy érezte, hogy ukránul túlzás volna, de akkor meg csak az orosz.

Mivel az EB-pályázatok közt messze a végül győztes pályázatot tartották a legesélytelenebbnek, így ennek szellemében tesszük meg tétjeinket a Nagyhét vasárnapi betetőzésére (úgy is mint az érme az élére esik). A francia elnökválasztáson (további tájékozódás végett a hivatalos híroldalak helyett a BBCheaven-t ajánljuk) a világ nagy örömére és sikongatása közepette egy postás már az első körben megszerzi a szavazatok abszolút többségét és még mélyebbre süllyeszti az amúgy is erősen retardált Hexagont, míg az ennél is nagyobb érdeklődéssel várt MAZSIHISZ-választáson megbízható információink szerint Suchman Tamás személyesen tépi apró fecnikre a szavazócédulákat (sőt, kettőt-hármat inkább jól megfűszerezve, kecsaposan elfogyaszt), majd testi fölényét kihasználva feloszlatja az egész szervezetet.

És aztán mindenki teker egyet a kritikai mázsával.

Nincsenek megjegyzések: