vasárnap, november 04, 2007

Emléktemplom


Vannak városok, melyek a jelképeiket az antikvitástól örökölték, vannak városok, melyek újabb és újabb jelképeket gyártanak, vannak, akik a középkori váruk koraújkori felturbózására adnak, s vannak városok, melyek sebei lassan gyógyulnak.

Berlin egyik jelképe a fájdalom. A fájdalom pedig a Vilmos császár emléktemplom. Ott áll az újraépített Berlin forgalmas csomópontján, ott, ahol Nyugat-Berlin legnagyobb és legfényesebb áruházai és szállodái épültek, s nap mint nap emlékezteti a berlinieket a háborúra. Csilivili hájtek környezetben egy széljárta háborús rom.

A sebek lassan gyógyulnak, s ebben a templomban mostanában azt susogják a szelek, hogy Berlin felejteni fog. Azt susogják a szelek, miközben rendes hasadékká szélesítik a hajszálrepedéseket a falakban, hogy a rom hamarosan össze fog dőlni. Berlinben a romokat eltakarítják, s csak azon megy a vita, hogy mit építsenek a helyére.

Most épp a teljes újjáépítésre gyűjtenek, három és fél millió eurót kell összegereblyézni, s meg is kezdődött az akció. Az újságokban megjelent a bankszámlaszám, cégek tucatjai jelentették be szponzorációs szándékukat, s a november 9-dikén rendezendő hangverseny fővédnöke maga Angela Merkel lesz. "Az emléktemplom nemcsak egy fontos szimbóluma a háború által lerombolt Berlin újraépítésének, hanem minden látogatót emlékeztet a békére is - nyilatkozta a Kanzlerin. - Az építkezés jelentőségére való tekintettel szívesen vállaltam védnökséget az est felett. Örülök, ha ezzel is hozzájárulhatok a templom átadásához."

A németek kancellárja persze nem művészettörténész és nem is esztéta, s ehhez képest pozitív, hogy az emléktemplom egyik jelentőségét abban látja, hogy a háború után újraépített Berlin egyik szimbóluma. Az már más kérdés, hogy a megnevezett másik jelentőség gyakorlatilag ezzel az egyik jelentőséggel megegyezik (hiszen a békét és az újraépítést azért igen bajosan választhatnók szét), s az is más kérdés, hogy a kancellárasszony elfelejti, hogy ez a templom bizony magára a háborúra emlékeztet, a szenvedésre, a fájdalomra. Az elnökasszony elfelejti, hogy a templom általa kiemelt jelentését is az Egon Eiermann által tervezett építészeti konstrukció hozza létre. Eiermann szándékosan kerülte az archaizálást, a porig rombolt múlt sebei és az épülő modern Berlin egymás mellett létezik, emlékezünk tehát az újraépítésre, de nem felejtjük el a háborút.

Jellemsző - susogják a szelek. - Jellemsző. Szóba szem kerül, hogy mi lesz a háborúsz emlékművel, hogy miért isz rombolják le Eiermann megragadó moderniszta épületét. Berlin felejteni akar, ész újra zsákba fogni a szeleket.

Nincsenek megjegyzések: