szombat, november 03, 2007

Berlini csülök

Ha kedves az életed, kerüld el a berlini csülköt.

A berlini csülök megrendelését követően gyors kiszolgálás, végeláthatatlan zabálás, majd gyötrelmes kínhalál várható. A berlini csülök hatalmas, undorító és finom.

S ha a közelben nem árulnak sehol berlini csülköt, merthogy azt Berlinben árulják, s Berlin épp nincs a közeledben, akkor így csináld:


Hozzávalók:

Csülök, lehet besózott is

Bors
Szegfűszeg
1 babérlevél
Szegfűbors
1 hagyma
Cukor

Elkészítés:
A sózott vagy nem sózott csülköt jól meg- és átmossuk, a sörtéit késsel gyöngyen eltávolítjuk. A fűszerekkel, a megpucolt hagymával és egy kis cukorral együtt sós vízben (ha a hús is sós, akkor kevésbé sós, amúgy meg jól meg kell szórni a fazekat) lassan puhára főzzük, épp annyira, hogy ne főjjön szét teljesen. Amikor a hús már le akar válni a csontról, akkor van kész. A húst csonttal-vonóval kitesszük egy tányérra. Köretként hagyományosan egy kis sárgaborsópüré (ami lényegében a mi sárgaborsófőzelékünk csak nagyon sűrűen elkészítve és egy hangyányi sárgarépával megbolondítva), egy kis savanyúkáposzta (itt jóval kevesebb fűszerrel készítik, mint nálunk) és nagy darabokban hagyott főtt krumpli. A mustár jó hozzá.


Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések: