hétfő, július 14, 2008

Johnny Horror, az emberi hangvilla


A képen látható úr Johnny Mathis, amerikai táncdalénekes, gyakorlatilag az extremitásig fokozott easy-listening non-plus-ultrája, mondhatni egy ember, aki annyira táncdalénekes, hogy már csak egy hajszál választja el attól, hogy underground legyen. Johnny szeptember harmincadikán ünnepeli 73. születésnapját, s mivel a Facebook-on tévedésből rákattintottam, hogy a kedvelői közé tartozom, értesültem róla, hogy gyakorta On tour, azaz igen aktív előadó ma is.
Johnny hangvillát reggelizik. Rendszeresen. Innen az összetéveszthetetlenül különös, rezgő hangja. Itt egy ősrégi standard számot énekel éppen:



Előadásmódjában tagadhatatlanul van valami negédes, még a stílus által megköveteltnél is jobban, s ezzel ki is érdemelte, hogy egy különös popkulturális ikon legyen. Így tűnik föl jellegzetes hangja az X-akták sorozat egyik legremekebb részében, a Home-ban, mely az idilli-rettenetes Amerikai Vidéken játszódik, s egy belterjes, saját szabályaiba ragadt, zombiszerű família életébe enged bepillantást. Emlékeim szerint egy viszonylag kései epizód ez, amikor az X-aktákban már inkább a könnyed társadalomkritika és a horror kliséit is érintő gúny dominált.



Kétségtelen, hogy Johnny legendás dala, a Wonderful! Wonderful! kiváló hangulatteremtő elem, s tökéletesen működteti a jelenetet. Persze arról nincs hír, hogy az énekes mit szólt ehhez az epizódhoz.
Mi minden esetre további gazdag (hang)villás reggeliket kívánunk neki!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nos, az X-Aktás részlet zseniális, úgy a dal, miként a Zombik.