csütörtök, július 17, 2008

Clarifications and Corrections 1.

Nos, a kérdéses bajnokság az Indian Premier League. Miért is érdekes, hangzik a jogos kérdés.

A kriketnek ugye három bevett formája létezik, a klasszikus, az egynapos és a Twenty20. Legelsőt belső kommunikációban "ötnaposnak" szokom nevezni, ami elméletileg és gyakorlatilag sem megfelelő. Egyfelől mert az angol megyei bajnokságban (county championship) csak négy napig tart ugyanez a típus, másfelől pedig mivel a szervezési elv nem a napok száma, hanem hogy az overek száma nem limitált: mindkét csapat mind a tizenegy játékosa kétszer is lehetőséget kap ütni és futásokat gyűjteni (= there are two innings per team), amíg csak (kétszer) ki nem ejtik őket. Ha mindez a megadott 4/5 nap alatt nem történik meg, a meccs döntetlen. Ebből kitalálható, hogy a bajnokságban elég sok a döntetlen. Az azonban nem találhat ki, hogy gyakorlatilag minden meccs döntetlen.

Öt napig meccset nézni, hogy aztán a végén jó eséllyel senki se nyerjen - ez a hírek szerint George Bush számára abszurdnak találtatott. Nem meglepő, hogy talán a '70-es évek végétől megjelentek a játéknak olyan új és hivatalos típusai is (ugyanazok játsszák), ahol az overek számát limitálják (és ahol csapatonként csak egy innings [sicc, mindig plural[). Egy over egy meghatározott támadójátékos 6 kísérletét fedi, mely alatt igyekszik kiejteni az ütőt. Az "egynapos" verziónál (szintén misnomer) 50 over engedett meg csapatonként, a Twenty20-nél nem mondom meg, hogy mennyi. Egyiknél sincs döntetlen, csak "tie", amikor mindkét csapat ugyannyi futást ér el. Volt már rá példa.

Az 50 overes játék még mindig egy napig eltart, tehát oly nagyon azért nem vagyunk kint a vízből, mégha George-nak nem is gyakran kell azon idegeskedni, hogy nem nyer senki. Marad a Twenty20, ami valószínűleg a klubszintű kriket jövője és talán az országok közöttié is, bár ott jelentősebb az ellenállás.

Az Indian Premier League-ben Tweny20-t játszanak. Erről bővebben legközelebb.

4 megjegyzés:

pb írta...

fredi! megkerulted a kerdest. szeretjuk-e a jovot? mi a velemenyunk a jovorol? azt ertem, hogy mit gondol (nem gondol) w, de mit gondoljak en?

frédi flintoff írta...

meg lesz ez mondva, de az is legyen, h mi/ki a zisten az a w? wilág? wolverhampton wanderers? johhnie walker?

pb írta...

w ket es fel emberre utalhat:

1. az usa jelenlegi elnokere

2. egy kituno szovjet regeny foszereplojere

2 es fel egy magyar internetes publicistara

fredi! olvasd el a posztodat es talald ki, most melyikrol volt szo

frédi flintoff írta...

ja, az w apja volt. john majornek mondta.