péntek, április 11, 2008

Meccs lesz megint


És ha frédi erről tájékoztat, ráadásul a kriketszezon sem kezdődött még el, akkor pontosan tudhatjuk, nem is akármilyen meccs lesz.


Vasárnap, Wembley, 3 óra: AFC Wimbledon-Corinthian Causals FC.


Ha azt gondolnánk, frédi megint 7 fontot dob ki egy hetedosztályú meccsért (copyright PB), több okből is tévedünk. Egyrészt, mert frédi sajna nem megy ki. Másrészt, mert a Corinthians nyolcadosztályú. Harmadrészt, mert a belépő huszas font.


Hogy a dolgok mélyére lássunk, tegyük fel a kérdést, hogy mi a közös a brazil Corinthiansban és a Real Madridban. A válasz, hogy mindkettejüket egy angol amatőrcsapat ihlette meg (előbbi nevét, utóbbi mezét vette fel), ahol is a dilettantizmus nem szükség, hanem elv volt. Az eredeti angol Corinthians (a C Casuals két amatőrcsapat fúziójából jött később létre) olyan idiótákból állt, akik lehoztak egy játékost, ha az ellenfélnél sérülés volt (cserélni akkoriban ugye nem lehetett), nem voltak hajlandó tizenegyest elvégezni, ellenben ha az ellennek ítéltek tizenegyest, lehozták időlegesen a kapusukat, mondván ha a referee így ítélt, akkor olyan mértékű szabálysértés kellett legyen, mely nélkül gól született volna.


Ami a dologban még különös, hogy a Corinthians egy ideig még jó is volt, az első világháborúig rendre verte a proficsapatokat (incl. a Manchester United történetének ((egyik?)) legnagyobb zakóját: 11-3) és a különféle nemzeti válogatottakat.


A világháború után kicsit eljárt fölöttük az idő, meg talán hosszabb távon az sem vált előnyükre hogy - itt szintén valamiképp az matőr-ideál mozgását kell látnunk - nem voltak hajlandóak edzeni.


De a csapat él tovább, az egyetlen teljes amatőrcsapatként az angol félprofirendszerben (ú.m. tizedosztálytól felfelé). A vasárnapi meccs pedig 125 éves születésnapjuk alkalmával játszatik.

3 megjegyzés:

Bouba Diop írta...

Sej, a régi szép időkben, mikor még hátrafelé is el lehetett végezni a tizenegyest. (Ma már nem lehet, mondom a gyengébbek kedvéért.)

A Corinthians játékosa nekifutott, s hogy a kapuralövés látszatát is elkerülje, hátrafelé végezte el a büntetőt.

frédi flintoff írta...

ma már nem lehet? emléxem amikor pár éve pires megpróbálta lesarkalni henriknek, csak elbaszta.

Bouba Diop írta...

Én úgy tudom, hogy kapura kell lőni. Ezt azután iktatták szabályba, hogy valaki oly módon ment tutira - nem éppen a Corinthians szellemében - hogy egy berobbanó csapattársnak lepasszolta, nyomtak egy kényszerítőt, majd berúgták.

Pires mozdulatára emlékszem. Máig nem értem, hogy mi a fenét akart valójában.

Amúgy ilyen típusú szabálymódosítások megestek már a futballtörténelemben máskor is. A magyar szájhagyomány azt az esetet őrzi, hogy a drága jó Bene Feri odament a labdát pattogtató kapushoz, s amikor a labda nem a kapus kezében volt, hanem éppen pattant, puff, berúgta. Na, erre föl szigorították a kapustámadást, mert ugyebár közismert, hogy egy valamirevaló kapus kettőt pattant a labdával, mielőtt belerúgna egy szépet.