szerda, október 17, 2007

Világsajtó - magyar sajtó


Tegnap megtalálták Takács Dominik holttestét. A kisfiút kutyák tépték szét, a szülei elásták, majd valami elképesztően gyenge sztorit találtak ki egy margitszigeti sétáról, anyuról, aki egy pillanatra eszméletét vesztette, de még látta, ahogyan kisfia a víz felé tart. Egy egyszerű sztorit akartak leadni, de valamire nem számítottak...

Nem figyelték a nagyvilág eseményeit, s nem vették észre, hogy eltűnt Madelaine McCann. Nem vették észre, hogy a világsajtó ettől sz ügytől hangos, hogy a Portugáliában eltűnt kislány ügyében a szülők kiverték a huppot, s az egész univerzum tövig rágja körmeit, hogy mi történt Madelaine-nel. Ha e hír Monorra is eljutott volna, ha például a magyar sajtó is ezzel lett volna tele, akkor lehet, hogy megsejtettek volna valamit, ami a következő hónapokban rájuk vár. A magyar bulvársajtó ugyanis Dominikban a magyar Madelaine-t fedezte fel, s egyre másra jöttek a híradások arról, hogy segített-e valaki az anyának a Margitszigeten vagy ott feküdt órákig ájultan a járdán, hogy az apa letöltendő börtönbüntetésére nem vonult be (ennek hatására bevonult), hogy valaki látott valakit egy nagyon hasonló kisfiúval, igaz, nem a Margitszigeten, de majdnem ott, hogy az anya drogfüggő, de legalábbis gyógszerezi magát, s egyéb zavaros ügyek sorra kerültek napfényre. Szegény Takácsék csak a magyar rendőrségre számítottak, hogy azok majd bambán néznek, beveszik a sztorit szépen, eszükbe se jut, hogy hé te, nincs nekünk már egy hiányzó Takácsunk... Ehelyett a nyakukba kapták a bulvársajtót, aki az elején mindig elég empatikus, de ha nem vagy eléggé izgalmas, akkor fordulhat a kocka, s olyan sztorikat varrnak a nyakadba, hogy csak lesel. Inkább bevallod, hogy a gyereket széttépték a kutyáid, te meg elástad három határ között, hogy a rivvancs se látogassa.

Persze McCannék ügye sokkal izgalmasabb volt és maradt, mint a mi kis pitiáner Takács-ügyünk. A dolog két országban is, Angliában és Portugáliában politikai viharokat kavart. Itt is gyanúsították a szülőket, elképesztően sok verzió látott napvilágot, hogy a szülők gyógyszerezik a gyerekeket, hogy azok ne zavarják meg a swinger-partyt, hogy nem is Gerry McCann a vér szerinti apa, hogy feltehetően a szülők a tengerbe dobták a gyereket, hogy feltehetően a szülők a tengerparton elásták a gyereket, hogy feltehetően a szülőktől elrabolták a gyereket, hogy Madelaine él, hogy Madelaine már halott. Takácsékkal ellentétben a McCann-házaspár szándékosan kezdte el használni a médiát, úgy látták, hogy a portugál rendőrség nem tesz meg mindent, ez az angol médiának tetszett, s ekkor elszabadult a pokol.

A Takács-ügy azonban nem pótolhatta a McCann-ügyet. Túl gyorsan véget ért a dolog, s bár a gyerek nem lett meg, a rendőrök lezárták az újabb sztorik lehetőségét azzal, hogy őrizetbe vették az anyát, és lesittelték az apát. Kellett hát még valami, s ekkor eltűnt Panda, az emődi kislány. A sajtó rávetette magát. Előbb az egy hetes kutatás, ahol - nyilván amúgy is megtesznek minden tőlük telhetőt, de mégis a sajtó nyomására inkább - soha nem látott erőket mozgosítottak a környék átvizsgálására. Aztán felröppent a szóbeszéd, s ha már ott repült, akkor rögtön le is csaptak rá, hogy elrabolhatták a kislányt, hogy az anyját már egyszer elrabolták, újból felborzolta a kedélyeket, hogy a kislánnyak együtt eltűnt kutyus, Maci egyszer csak hazament. Hát itt még nem volt eredményhirdetés, s lehet, hogy nem is lesz.

A magyar sajtó nem sokkal rosszabb, mint a külföldi, viszont van egy érdekes tulajdonsága. A hazai nyomor kell neki. A berlini média vidáman elvan McCannékkel, a világ egyéb tájain elég, ha a nemzetközi bulvárszemét ömlik. Nálunk viszont saját hírek kellenek, olyannyira, hogy Madelaine eltűnése is Dominik eltűnése után lett csak igazi hír odahaza. Nekünk kell a hazai nyomor, hogy mások nyomora érdekeljen minket.

Persze a világ nagyobb szemete jobban vonz. Madelaine eltűnésének, ami minden idők talán legnagyobb nemzetközi bulvárbulijává nőtte ki magát, s így médiatörténeti esemény is egyúttal (soha ilyen mértékben és ennyire kitartóan nem foglalkoztak nem-celeb üggyel, bár Madelaine szülei mára már celebek), már a magyar wikipedián is saját cikke van, Takács Dominikot pedig annak rendje és módja szerint el fogjuk felejteni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

De a magyar sajtó rosszab, mint a külföldi. Legalábbis stilárisan. Például az előbb olvastam, hogy megtalálták az eltűntnek hitt kisfiú holttestét. Mi az, hogy "eltűntnek hitt"? Ha valaki tudja, hogy hol van, akkor már nem is tűnt el?

Névtelen írta...

rosszabb

bocs

Névtelen írta...

A rendórök meg hősnek gondolják magukat, s bravúros nyomozást emlegetnek. Hahaha.

http://index.hu/politika/bulvar/takdom1017/