szerda, október 01, 2008

Az arab

Setal az ember Tashlich-ra, vendeglatoja mutatja az utat, es akkor a szomszed odajon es mutatja a מקיין-feliratos szorolapjat. David, a vendeglato megprobalja megvedeni az embert, viccesen lerazni szomszedot. Aztan mikor szomszed mar nem alkalmatlankodik, magyarazatba kezd, pontosabban sirankozik, hogy 30-40 eve meg az amerikai zsidosag 90 szazaleka liberalis volt es a demokratakra szavazott, most meg maximum 60 szazalek. Es hogy foleg az ortodoxok koreben milyen csunyasagokat terjesztenek. Hogy az Obama arab. Pedig csak a papaja kenyai moszlim, o egy rendes, jo kereszteny. Itt az ember megkerdezhetne, hogy nem-e az volna-e a liberalis felfogas-e, hogy akar lehetne arab is, ha o a megfelelo ember a posztra.

E?

De mivel David reven sikerult meghivast nyernie egy olyan csaladi ebedre, ahol majdnem tobb rabbi volt jelen, mint amennyi egesz Pesten talalhato, raadasul eleteben eloszor ihatott az ember finom koser bort, sot mindjart harmat is (riozsa - ic szpeniss!), hat inkabb nem szol semmit. David egyebkent igazi szadeszos zsido. Fiatalos (igen), szervezkedo (igen) eloljaro a zsinagogaban (nem), nagyon sokaig tart eljonnie barhonnan (igen), elalszik az ebed utani tanulas alatt (igen), rohan az utcan, pedig tenyleg nem surgos, atmegy a masik oldalra, mert nem birja a tomeget (de apa, hatan voltunk! - igen).

Aztan a Tashlich-on kiderul, hogy az a 60 szazalek sem Memphis-ben talalhato. Konkretan Julie, egy otvenes agilis holgy jatekosan rugdoso mozdulatokat tesz David fele ima kozben, mert az demokrata nezeteit vezeti elo (David mar tul van az iman, nem mintha ez szamitana). Kesobb kifejti (Julie), hogy nem am csak hogy Obama arab, de hogy konkretan a Hamasz embere. Ezta korulotte allok sem hizik, ferje is kicsit szorong, de mondjuk azert Obamat nem szeretik. Szerencsere van, aki csak piacpartisaga miatt szavaz McCainre. Az ember probal segiteni Davidnek azzal, hogy bedobja a Sarah Silverman videot, Julie nem erti, hogy mit eszenk azon a hulye zsido liban. Masok nem nagyon lattak, David felajanlja, hogy az unnep utan elkuldi a linket.

Biztos nagy hatassal lesz.

2 megjegyzés:

dom írta...

En is unnepeltem pinchasival es pachhal...
Az meg nagy csalodas volt, hogy nem ezt a Silverman videot linkelted:
http://www.youtube.com/watch?v=o5Lxjtt_om8

pb írta...

az mar nagyon regi es nem illett ide. ezt meg nem sikerult beletolni a szovegbe, pedig egy kicsit illett volna, meg ha mar tul is leptunk rajta