szerda, október 08, 2008

Mi nem megy Obamanak?

Csak egy apróság a tegnapi vitából. McCain nekem legkevésbé tolerálható megnyilvánlásai azok, amikor folyamatosan az amerikai népet nevezi a földkerekség legjobbjának, a legjobb dolgozónak, a legjob exportőrnek(!), a legjobb importőrnek(!), a legjobb akárminek. Mivel senki nem basztatja itt ezért, így úgy tűnik, ez csak ejróp szemmel furcsa. Obamanak azért ilyenek nem nagyon jönnek a szájára, ő is nagyra tartja népét, de a legek használata nem olyan gyakori nála.

Viszont. A más népekről alkotott vélemények esetében gyakorlailag megfordul a helyzet. A tegnapi vitában is látszott, hogy ha foreign policy, akkor Obama legfeljebb a jól betanított Irak-Pakisztán-Afganisztán háromszögben mozog jól (Irán már nem biztos). Ott van azonban a nagy orosz medve. McCainnek persze megvan az elképesztően béna, de miindig szajkózott vicce, hogy amikor Putyin szemébe nézett, akkor három betűt látott ottan, egy K-t, egy G-t és a harmadikat ki lehet találni, de tudja, hogy mi van arrafele, és azt is tudja, hogy ezt hogyan kell kimondani. A moderátor igen-nem kérdésként (a jelöltek végig több időt használtak, mint amennyit szabadott volna nekik, erre mondta viccesen Tom a CNN-től, hogy ez most gyors lesz) vezette fel, hogy akkor Oroszország akkor most evil-e. Obama két mondat után sikereen kilyukadt oda, hogy ja, hát evil. McCain egyszavas válasza az volt, hogy maybe. Aztán mikor már kezdte valaki azt hinni, hogy tényleg egyszavas lesz a válasza, akkor gyorsan elmondta, hogy ez azon múlik, hogy reagálunk (ők, mi) rájuk. Ha azt mondjuk, hogy igen, az a hidegháború kiújulásához vezethet, ha azt, hogy nem, az zöld utat ad nekik, hogy folytathatják mindazt, amit eddig elkezdtek, merthogy a nyugat elnézi nekik. Ezért az összes szövetségessel együtt, közös,  következetes fellépés, stb.

Miután nagyon úgy néz ki, hogy Obama lesz az elnök, így csak azt szeretnénk, hogy McCain legalább a háttérben valami nem hivatalos külügyi tanácsadó le.gyen

Nincsenek megjegyzések: