szerda, október 08, 2008

Megint vitáztak

Nagy örömömre szolgált, hogy a mai vitát Tennessee-ben rendezték meg, ez ugyanis nagy örömére szolgált a helyieknek, minek köszönhetően igen jót zabáltam vacsira a debate watch party előtt. A költségeket Memphis városa állta, akik még egy olyan bácsit is küldtek köszönteni mindenkit, aki valószínűleg egy filmből lépett elő, ahol a hatvanas feka lakájt alakította: egyenesebb hát, mint amilyen nekem valaha is volt, őszülő haj a nagyon barna koponyája szélén, igen jól megválasztott, elegáns zakó.

Azt reméltem, hogy a sokadmagammal való nézés majd sok új élményt és megvilágosodást hoz az amerikai néplélek (de legalábbis az amerikai diák néplélek) megítélésével kapcsolatban, de túl sok action nem volt. Egyedül azt sajnálom, hogy a legérdekesebb résztvevőt, egy idős, rikító citromsárga Obama-Biden pólóban feszítő nénit nem fényképeztem le. A jelenlévő diákok (kb 200-an) leginkább a jelöltek egy-egy gúnyos megjegyzését értékelték, illetve -számomra meglepő módon- a metakommunikációra figyeltek, hogy mit csinál a jelölt, miközben a másik beszél.

Akik hozták a szokásosat. Ez a megmondom az embereknek a kérdéseikre a választ tipusú vita nem kedvez túlzottan a bonyolult gondolatmeneteknek, az elcsukló hangon elővezetett hülyeségekre is azzal kell kezdeni a választ, hogy értem az aggódásod, nagyon jó a kérdés. Obamanak valószínűleg megmondták a háttéremberei, hogy ne csináljon semmit, tök mindegy mit mond, őt szeretik az emberek, bármi újdonság, csak rizikó. Ezzel szemben McCain próbált valamennyire támadni, de ő mégis csak a mérsékelt figura a republikánus felhozatalból, Palin mellett meg muszáj is. Amúgy meg a közvetítés alatt a CNN végig nyomta az Ohio állam bizonytalanjait reprezentálni hivatott kiválasztottak egyetértési indexét férfi és női lebontásban, és mindkét jelöltnél a negatív kampányt értékelték rosszul. Az persze más kérdés, hogy mennyire befolyásolja később a döntésüket, ha beépül ez meg az a tudatukba meg még az alá is jól.

A hivatalos véleménynyilvánításokat a vita után most sem sikerült meghallgatni, mert 6 Tennesse-beli egyetem nagyfiúsat játszott, ami abban nyilvánult meg, hogy internetes videókonferencián mentek körbe-körbe (illetve csak egyszer), minden egyetem előre kapott egy-egy témát, hogy abban a témában kifejtett programjait értkelje a jelölteknek. A következő dolgok látszottak:

- az amerikai diákok (is) idétlenek (hihi mutat a kamera, jajdejó benne vagyok a faliújságban, etc)
- némely amerikai tanárok is erősen a faszkalapság jeleit mutatják (az egyik helyszín moderátora a felvezetőjében nagyjából csak azzal foglalkozott, hogy a köv. hétvégén hogyan fogják elpicsázni amerikai fociban az egyik másik egyetemet, ezzel látványos ttszést aratva a hallgatósága körében)
- szinte kizárólag Obama-párti diákok vették a fáradságot, hogy hozzászóljanak (mellesleg nálunk, Memphisben a nézősereg harmada maradt az afterpartyra).

Már csak egy vita van. Majd csak túléljük.

Nincsenek megjegyzések: