kedd, február 12, 2008

This is Kingsmeadow


A Kingsmeadow pályán (a'la San Siro) két csapat osztozik. A Kingstonian FC, melyhez szerencsém volt, büszke múlttal rendelkezik, mely itt nagyjából annak a szinonímája, hogy 1. régi, 2. soha semmiféle eredményt nem ért el. Ennek megfelelően ültünk 356-an a lelátón, 3. az egész egy elaborált vicc, zászlóstul, mezestül, füzetestül.


AZ AFC Wimbledon azonban nem pusztán a filozófia, a vicc és a mazochizmus keveréke. A Wimbledon FC sokáig "büszke múlttal" rendelkező csapat volt, mígnem a '80-as évek legvégén megnyerték az FA kupát a Liverpool ellenében, mi több az utolsó Premier League előtti szezonban harmadikok lettek. Innentől kellemetlenebb évek következtek, mígnem az elnök rebesgetni kezdte, hogy a csapat székheléyt áthelyeznék Dublinba, Cardiffba, vagy esetleg Milton Keynesbe. Milton Keynesben sosem játszották a futballt, elvhű drukkerek szerint még mindig nem játsszák.


A kérdés, hogy lehet a Wimbledon egyenlő a Milton Keynes Dons-szal világosan mély kérdéseket érintett, mivel a dilemma nem kevesebb, minthogy egy futballcsapat analóg-e a TESCO-val. TESCO van akkor is ha változik a színe, TESCO akkor is ha Budaőrsön van vagy az Üllői úton. ÉS világosan TESCO, sőt még inkább TESCO ha a vásárlóköre teljesen kicserélődik. A válasz tehát evidensen: LÓFASZT.


A szövetség válasza természetesen bólintólagos volt, mellyel a futball esszenciájának a frencsájz neveztetett ki (nem precedens nélküli, jut look over the ocean).


Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen a futball esszenciájának voltaképpen már régen a pénz neveztetett ki, csak az egy bután hangzó esszencia. Ami meglepő az az, hogy a Wimbledon-sztorinak nincs még vége. Egyfelől, a futballdrukkerek jelentős hányada mindmáig gyűlöli az MK Dons. A When Saturday Comes c. magazin pl gyakorlatilag nem hajlandó leírni a csapat nevét és kihagyta efy szerkesztett futball-enciklopédiából, melyben - harmadosztály küszöbét sosem átlépő skót csapatok mellett - ilyen szócikkek vannak mint: early deaths, celebrity fans, fanzines és David Beckham. Másrészt, szurkolók egy lelkes és nyilvánvalóan facér vagy válófélben lévő csoportja 2002-ben kreált egy klubot ami AFC Wimbledon névre hallgat, ami évről-évre lépdel az ötödosztály (=profizmus, kb) felé, s ami 3000 fölötti nézőszámot vonz olyan ligákban, ahol normálisan 300-800 körül szorong a lelátón. Mindeközben az MK Dons hasonlóan derekasan konvergál. (Bár idén visszajutnak a harmadosztályba.)


AZ AFC Wimbledon (dettó FC United of Manchester) legnagyobb érdeme ugyanakkor az, hogy felőlük nézve már a Kingstonian FC sem egy vicc.

Nincsenek megjegyzések: