péntek, február 08, 2008

Independent Jewish Voices

Azt hittem one-mad-show lesz a blogból, s hogy vanidőnk-ből álmatlanéjszaká-ra köll átkeresztelni. Hogy a veszélyt teljes mértékben érzékeltessem, jelezném, hogy frédi holnap a Kingstonian Fc - Dulwich Hamlet mérkőzésére hivatalos, mely az Isthmian League Division One South-ban játszatik. Arra még ember nem járt, valóban. Ehelyütt és előzetesként annyit, hogy hazai győzelem esetén a K-k (becenév) hajszálnyi távolságra megközelíthetnék a - figyelem - Metropolitan Police gárdáját.

Mindenesetre egy másik nyolcadosztályos meccsre is kimentem a héten, ez a már beharangozott Independent Jewish Voices rendezvénye volt "Gaza - The Crisis" címmel. Egészében majdhogynem bejegyzésre méltatlanul értelmes esemény volt. Valami miatt minden rendes zsidó utálja errefele az IJV-t, még nem jöttem rá miért. 5 pontos elvi mission statementjük nemhogy nem szélsőséges, de körülbelül minden elképzelhető félpozitív fejlemény alapfeltétele.

(Nagyjából ennek megfelelően zajlott az esemény is ahol egy nemzetközi jogász prof ((Phillippe Sande kb)) magyarázott arról hogy a nemzetközi jog és az emberi jogok a basic line. Jogász volt, nem érthette meg tehát hogy a politika vagy a nemzetbiztonság ((nem-intézményes értelemben)) nem külsődleges tényezők, melyek valamiképp mindig el akarnák nyomni a jogot. Dehát mint jogász, ezt nem is várhattuk tőle.)

Áttekinthetelenek az IJV-t érő kritikák, a fejemet csak arra kaptam fel, hogy a tavalyi alakuló ülésen állítólag leböfögték volna a szubverzív hangokat. God knows. Álljon itt mindenesetre egy színvonalában tipikus hangvételében mérsékelt megnyilvánulás:


"The particular consensus of folly I'm referring to - which contains people I know and like personally as well as people whose work I would go so far as to say I revere - calls itself, oxymoronically, Independent Jewish Voices and has been declaring its guiding principles left, right and centre, though mainly left, all week."

Az "oxymoronically"-t én emeltem ki. Vagy nem tudom mit jelent, vagy azt jelenti, hogy ami független, az nem tömörülhet. Ez persze nehezen jellemezhető baromság, de nem ezért idéztetett. A szerző, Howard Jacobson a The Independent c. angol napilap munkatársa. Ezért.

Nincsenek megjegyzések: