csütörtök, február 21, 2008

Popkult, Azerbajdzsán


Furcsa zászlót lengetett a szél hétfőn Pesten, az ilyesmire mindig felkapom a fejem a szűkös Volvo autóbuszban: az azeri trikolór lobogott a magyar mellett, a büszke Erzsébet-kábelhídon. Itt járt Azerbajdzsán szerény mosolyú és hasonló képességű elnöke, Ilham Aliyev. Tárgyalt már itt az apuka is, Heydar (Gejdar), aki a Szovjetunió egyik legdörzsöltebb és legokosabb politikusából lett – hogy, hogy nem – Azerbajdzsán kirobbanthatatlan elnöke. A KGB-tábornokból és Szovjet-Azerbajdzsán atyjából lett államférfi a börtönviselt ellenzéki Göncz Árpád vállán nyugtatgatta összetéveszthetetlen zongoraujjait. Történelmi pillanat volt.


Egyszer láttam róla, éjszaka, egy teljesen lehetetlen órán egy profin megszerkesztett – elfogult, mert hazai – dokumentumfilmet, Egy irigység története címmel. A filmben egy kicsit sunyi, szelektív memóriájú Mihail Gorbacsov és egy formátumos Aliyev felelgetett egymásra ügyes vágástechnikával váltogatott jelenetekben: megtudhattuk, hogy amikor meghalt az agg Csernyenko – a korabeli vicc szerint a Kárpátok Géniusza, N. Ceausescu botlott el a lélegeztetőgép hálózati zsinórjában -, milyen módon lett az európai Gorbacsov a kaukázusi Aliyev helyett az ország vezetője. Be kell ismerni, egy ilyen interpretáció máris szerethetővé tette az egyébként igencsak keménykezű Aliyevet. S a derék azeri propagandisták dolgoznak is rajta, hogy a 2003-ban, nyolcvanévesen elhunyt Heydar öröksége magyar nyelven is hozzáférhető legyen. E sorok írója nem győz kalapot emelni az azeri finnugristák előtt. Csipetnyi ízelítő a http://www.aliyevheritage.org/ oldalról:

" ’Hajdar Alijev örökséqe’ - a nemzetközi elektron hönyvtár tisztelt látogatói

A mi tervünk Azerbajdzsán össznépi vezetője, jelenkori kiváló politikusa, elnök Hajdar Alijev örokségének szentelt.
A mi könyvtárunk oldálain, Önok a nagy politikus válogatott müveivel, beszédeivel meg fognak ismerkedni
Mi igyekedni fogunk, hogy "Hajdar Alijev örökséqe" cimü a nemzetközi elektron könyvtár anyagaiból a világ különbözö nyelvü képviselői felhasználjon”


Legyen így!


…Az országot legtöbbünk mégis az örmény földrengés idején gyújtott, nem túl rokonszenves azeri örömtüzek legendájáról ismeri, s valóban, az azeri-örmény konfliktus beárnyékolja kissé Azerbajdzsán egyébként nem lebecsülendő teljesítményét. Baku virágzó kultúrájú város, gyönyörű épületekkel és remek konyhával, s még énekes sztárt is terem, Muslim Magomaevet ( http://www.magomaev.info/ ), aki operabetétek mellett számos népszerű szovjet- és világsláger előadója. Fest is, nem túl fantáziadús, de éles, precíz, technikás alkotásokat, a képen történetesen az „össznépi vezető” került a vászonra.
E meghitt kettőssel - Tamara Sinyavskaya mezzo-szopránnal, Magomaev nejével együtt hármassal - indítja útjára blog-bejegyzéseit Leo.

Nincsenek megjegyzések: