szerda, május 02, 2007

Sose felejtjük nevedet

mondta Nasrallah Amir Perecről, merthogy szerinte neki köszönhetik győzelmüket a tavalyi libanoni háborűban.

Szóval helyzet van Izraelben. (Persze ott elég gyakran.) Kijött a Winograd-jelentés, ami nem meglepő módon jól ledurungolja Olemrtet és a belügyminiszter Perecet, viszont szépen felkeni Livnit és az ő külügyminisztériumát
. Livni ma délután elbeszélgetett főnökével, és mondta neki, monnyon le. Ezek után azt nem tudnám megmondani, hogy mi lesz, de van egy erős tippem, hogy mi nem lesz: Olmert miniszterelnök még sokáig. Egyrészt persze le is modhat (bár erre eddig nem sok hajlandóságot mutatott), viszont ha nem, akkor ki kell rúgnia Livnit. Aki azon túl, hogy a legnépszerűbb politikus, még valószínűleg a legértelmesebb is mostanság arrafele, szóval tudja, hogy eljött az ő ideje. Azaz kirúgása esetén valószínűleg könnyen kiszervezi a Kadima-frakciót (vagy egy jelentős részét) Olmert alól, a többi párt meg nyilván örömmel rúg egyet a PM-be, legfeljebb az a kérdés, hogy össze bír e rakni Livni egy kormányt a mostani parlamentből vagy új választások kellenek.

Livni rövid idő latt sok minisztériumnál megfordult, de a külügy az nagyon bejött neki. Sikerült megfontolt és értelemes poltikus benyomását
keltenie. És nem nyilatkozott hülyeségeket sem, mint pl. Olmert. Vagy Saron, aki annak idején jól alijára szólította francia zsidókat, amikor pár éve egy nő azt állította, hogy zsidósága miatt verték meg arabok a metrón. Nagy vita volt Franciországban, aztán kiderült, hogy a nőnek csak adósságai voltak, és így akart kimenekülni. Űgyhogy aztán arról vitatkoztak a franciák, hogy miről vitatkoztak addig.

Mondjuk ilyesmi ügy most is lehetne, de senki nem ér rá.

Update: Ahogy azt én képzeltem! A Kadima frakciója (egyelőre?) kiáll Olmert mellett. Azért meglepődnék, ha ennyivel vége lenne.

Nincsenek megjegyzések: