vasárnap, november 02, 2008

Egy kampány majdnem végére

Kedden végre túl leszünk mindenen, addig már biztos nem írok posztot, utána legfeljebb képeket teszek fel, ha valami "vicces" helyen sikerül töltenem az éjszakát, úgyhogy most összegzek.

Az alapállás: én McCain-re szavaznék, már akkor is így gondoltam, amikor megérkeztem. Ez nem változott azóta sem.

Palin: a mostanában igen elfoglalt Frédi blogger egyetlen nyilvános észrevétele az volt, hogy Palin-t jelölni alelnökjelöltnek nagy fasznak kell lenni. Ezzel nagyon nem értek egyet, noha Palin ritka ellenszenves egy néni. Egyrészt a mindenkori alelnök általában nem sok vizet zavar (a mostani éppen a kivétel), másrészt Palin eddig remekül beletanult a szerepébe, az engem is irritáló "nagy bakijai" szerintem nem voltak olyan hű de nagyok. És még ekkoráknak se kellettek volna lenniük, ha nem üt be a pénzügyi válság. Itten van a BBC polltrackere, amin nemcsak a pollok ereményei, de a legfontosabb politikai történések is ott vannak iőrendben. Palin jelölése után minuszból pluszra váltott McCain, pechjére úgy egy-másfél hétre rá jött a krízis, ami mindent felülírt. Palinből így több bulldogot láttunk, mint rúzst. Mellesleg itten van, hogy kb milyen szerep volt neki szánva eredetileg.

Patriotism: ez itt nem Ejrópa. Barack Obama is többször mondta el bármely fellépése alkalmával, hogy az amerikai mennyire überfasza népség, mint bármely kisgazda politikus a magyarokról 98 és 2002 között összesen. McCain és a pláne a nem mérsékelt repik meg aztán...

Temészetes többség: a Konzervatórium körkérdésére mondta a Fehér Ház-as Király András, hogy ezen megy el a repiknek az egész, mert a keresztény Amerika befolyása már nem elég, és kéne a repiknek a gazdaságilag konzervatív, amúgy mérsékelt közép felé nyitni, amit pont McCain-nel milyen jól meg lehetett volna tenni. Ez egyrészt igaz: McCain erre alkalmas lett volna. Szimpi is: én is ilyen szavazó lennék, ha szavazhatnék. Másrészt viszont az az erős gyanúm, hogy a krízis nélkül még simán elég lenne a hagyományos GOP recept, Bush nyolc évnyi borzadálya még kevés volna egy demokrata győzelemhez.

Média vs. negatív kampány: Foxnews-on kívűl mindenki balos. A republikánusok bevett és általában elég jól működő taktikája az erős negatív kampány, az ellenfél jelöltjének támadása. Ezekért a másik fél mindig rinyál is. Egy apró megjegyzés: A hivatalos Obama-kampánynak nincs szüksége saját negatív üzenetekre, rábíhatja ezt a magától is szerveződő, de felülről is segített sleppre. A "civil" szervezetek, bloggerek, félújságírók, karikaturisták, stb. körében olyan túlsúlyban vanak a demokraták, és az internet miatt ezek szerepe annyira erős, hogy a mindenkori demokrata jelölt simán mutatkozhat a megértő, békés, pozitív szerepben, a piszkos munkát meg elvégzik a lelkes fanok. Nyilvánvalóan ugyanezt csinálják a repi szimpatizánsok is, csak mivel "értelmiségi" (i.e. blogíró, megnyilatkozó, kinyilatkoztató) körökben erős a emokrata túlsúly, így kicsit kisebb náluk a visszhang.

A legalja: fundi republikánus beszélgetős betelefonálós talkshaw-t csak nagyon jó lelkiállapotban hallgasson az ember. Kocsiban utazva most volt szerencsém párszor a Foxnews egyik rádiójához, úgyhogy tapasztalatból mondom, hogy az UFO-k + rohadt terrorista-barát, kommunista Obama együttes csak egy ideig vicces, utána sírnivaló.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát, most akkor pont került az i-re. O-ba-ma, O-ba-ma... Miért nem vagy te futballcsapat, hogy a nevedet a tévé előtt is kedvem legyen skandálni. Skandalum.

Bouba Diop írta...

mindenről Obama nagymamája tehet...